En psicologia del desenvolupament trobem aquest concepte que defineix quelcom que pateix la població actualment. Voleu saber perquè els joves actuals medeixen i pesen més de mitjana que no pas els nostres pares i avis? Per què les noies tenim la primera regla abans que les nostres àvies? La resposta la teniu aquí.
La tendència secular és un terme compost per dues paraules, la definició de les quals segons la RAE és:
TENDENCIA: Propensión o inclinación en los hombres y en las cosas hacia determinados fines.
SECULAR: Que sucede o se repite cada siglo.
http://www.rae.es/rae.html
Es tracta d'un terme utilitzat en diversos camps (psicologia, sociologia, antropologia, medicina, biologia, etc.), per mesurar diferents tendències, amb lo qual és necessari especificar el camp quan es tracta aquest tema.
En psicologia del desenvolupament és un fenòmen que consisteix en un avenç progressiu en la maduració que pateixen les generacions de poblacions concretes amb la seva història determinada; com a conseqüència de factors ambientals (dins d'aquests s'inclouen els psicològics), i finalment trobem també la influència dels components genètics.
Donat que cada cultura i regió està rebent la influència de factors ambientals i genètics diferents, aquest fenòmen es dóna de diferent manera segons a on s'estudii. Però de manera general es pot afirmar que des del final del segle XIX i al llarg del segle XX, l'edat mitjana en què comença la pubertat i es produeix l'estirada adolescent ha anat avançant gradualment.
L'exemple més clar el trobem en la nostra mateixa societat; els joves d'avui dia maduren abans (biològicament parlant), que no pas les generacions més grans en la seva adolescència. Un dels factors influents en aquest cas podria ser la mala alimentació com a conseqüència d'una dieta deficient a la postguerra espanyola. Això va significar retrassos en el creixement, i individus de més baixa estatura que no pas els joves actuals, que medeixen de mitjana 9,6 cm de més que els nostres avis.
En aquest cas la mala alimentació és lo que hem anomenat "factor ambiental" ja que és causada per les circumstàncies polítiques, econòmiques i socials del moment. En lo que anomenem "components genètics" ens referim a les diferències en la composició genètica intraindividual (de cada individu) les quals sempre influiran en el seu desenvolupament, ja que l'ADN constitueix el nostre "programa pautat biològic"; tot i així val la pena destacar que aquest es pot veure modulat entre altres coses per la conducta.
R. Fernández del Olmo, de la Universidad de Madrid, explica així l'evolució de la població espanyola:
"En el último siglo España ha sufrido una notable evolución socioeconómica debida en parte a la industrialización, la cual, en relación al resto de Europa fue mucho más tardía pero también más intensa, produciendo cambios en la estructura social, en las costumbres de la población española y mejoras en las condiciones de vida, ocasionándose cambios morfofisiológicos que se evidencian en cambios somáticos." (...)
"La mayoría de los estudios seculares revelan una tendencia al incremento de la talla corporal, una aceleración en el crecimiento y una maduración más temprana." (...)
Això també ha comportat en les noies que la menarquia apareixi abans, diferenciant-se així de generacions més grans.
Un exemple d'un estudi sobre aquest fenòmen el trobem aquí:
http://www.revistas.unlp.edu.ar/index.php/raab/article/view/151
Un vídeo interessant divulgatiu del programa Redes (d'Eduard Punset) que parla de la realitat demogràfica i social i la seva adaptació als canvis i a l'envelliment de la població:
BIBLIOGRAFIA/WEBGRAFIA
Fernández Del Olmo, R., Prado Martínez, C., (2005). Cambio secular en crecimiento y ciclo reproductor femenino en la población madrileña en las últimas seis décadas. Antropo, 9, 77-88. Consulta extraida de: www.didac.ehu.es/antropo
http://www.didac.ehu.es/antropo/9/9-8/Fernandez.pdf
Mòdul 1: El desenvolupament durant l'adolescència (pag. 33-34)